Uzyskanie pięknego, zdrowego zgryzu wymaga odrobiny cierpliwości. Leczenie zajmuje nie mniej niż kilkanaście miesięcy, niekiedy o wiele dłużej. W tym czasie większość pacjentów nosi aparat stały, którego elastyczne ligatury w kontakcie z niektórymi potrawami mogą zmieniać kolor. Z oczywistych powodów nie wszystkim się to podoba. Jak ustrzec się przed tym estetycznym problemem?
Prewencja jest w tym kontekście najlepszym rozwiązaniem. Zwracajcie Państwo uwagę na to co jecie i czy po zjedzeniu „niebezpiecznych“ produktów możecie umyć zęby. Lista potraw i napojów zawierających intensywne barwniki jest stosunkowo długa:
- Napoje: kawa, herbata, Coca-Cola, soki z porzeczek, aronii, jagód, czerwone wina
- Warzywa: buraki, papryka
- Owoce: porzeczki, jagody, aronia,
- Potrawy: z chilli, sosem sojowym i z dodatkiem kurkumy bądź curry
- Słodycze: lizaki koloryzujące, niektóre nadzienia.
Nie popadajmy jednak w paranoję. Ligatury wymienia się na każdej wizycie kontrolnej, tak więc nawet jeśli doszło do ich permanentnego przebarwienia, to sytuacja jest w pełni odwracalna. Ponadto każdorazowe mycie zębów, płukanki i irygacja pomogą zmniejszyć intensywność kolorowego nalotu.